Możliwość komentowania Jak rozwijać umiejętności programowania? została wyłączona

Własne projekty DIY z wykorzystaniem elektroniki.

Fermentacja alkoholowa jest beztlenowym procesem konwersji materii, który pozwala drożdżom (Saccharomyces cerevissiae) pochłonąć cukry z soku z winogron, by uwolnić dwutlenek węgla oraz alkohol etylowy, który pozostaje w końcowym roztworze wina. Stężenie alkoholu etylowego różni się w zależności od typu winogrona i warunków. Na przykład w winach stołowych jest między 7 a 14 procent, w winach musujących, 11 a 13 procent, w sherry między 16 a 18 procent. Najczęstszym metodą w celu ustalenia zawartości alkoholu w winie jest zmierzenie jego temperatury wrzenia – dowiedz się więcej na domenie wina. Wina mają na domiar tego nieduże ilości innych alkoholi, takich jak alkohol metylowy. Nie są one otwartym efektem fermentacji, lecz hydrolizy pektyn (znajdujących się w skórce winogrona) za pomocą działania enzymów. Bo pektyna znajduje się znacznie bardziej w skórce aniżeli w soku, białe wina obejmują sporo mniej alkoholu metylowego niż wina czerwone. W co niektórych wypadkach się podgrzewa sok, by wyeliminować tą kompozycja metylową, choć w takiej ilości nie jest ona wroga dla organizmu.

1. Otwórz link

2. Kliknij i zobacz

3. Zajrzyj tutaj

4. Przeglądaj

5. Przejdź do strony Sztuka tworzenia własnych mebli i dekoracji wnętrz.

Comments are closed.